Wat is Cryptocurrency? Een korte uitleg over dit vrij nieuwe fenomeen

In dit artikel geef ik je kort uitleg over, wat Cryptocurrency nu eigenlijk is. Ik zal wat dieper ingaan op het onstaan van Cryptocurrency en de technologie erachter.

De reden voor cryptogeld

Na de crisis van 2008 en de val van de Amerikaanse bank Lehman Brothers. Het gevolg was een diepe vertrouwenscrisis en mensen en bedrijven liepen een steeds groter risico hun geld bij banken kwijt te raken.

In 2009 introduceerde de anonieme computerprogrammeur Satoshi Nakomoto, de bekendste van alle Cryptocurrency de Bitcoin. Hij schreef een document genaamd “Bitcoin: A peer-to-peer Electronic Cash System”.

Hierin legde hij zijn uitvinding bitcoin uit: een decentraal (p2p) digitaal netwerk om onderling betalingen uit te voeren zonder tussenkomst van een derde partij, zoals een bank of overheid.

Wat is cryptocurrency?

Cryptocurrency is een afkorting van cryptographic currency. Het betekent niet meer of minder dan ‘versleuteld geld’. In onze maatschappij kennen we voornamelijk zichtbaar geld zoals dollars en euro’s.Een Cryptocurrency mining setup

 

Cryptocurrency is een tegenreactie op dit  zichtbare geld en de populariteit is vooral de laatste jaren erg toe genomen. Je zou het ook wel internetgeld  kunnen noemen.

Bitcoin is verreweg de meest bekende versie van cryptocurrency, maar er zijn nog vele andere soorten cryptocurrencies. De verwachting is dat deze manier van betalen in de toekomst steeds meer de oude betaalmethodes gaat vervangen. Het zou er zelfs voor kunnen zorgen, dat munteenheden helemaal verdwijnen.

Een decentrale munt

Een van de grote voordelen van cryptocurrency is , dat munten zoals Bitcoin en Ethereum volledig decentraal zijn. Het betekent dat er geen centrale instantie, zoals banken of overheden, te vinden is die deze munten uitgeeft of beheert.

Bij gewoon geld is dat natuurlijk wel zo. De banken hadden daardoor een ideaal verdien model, geld verdienen met geld creatie. Ze hebben daar jarenlang veel geld aan verdiend en hebben zichzelf onmisbaar.

Als je geld over wilt schrijven van de een naar de ander zit daar altijd een bank tussen. Cryptocurrency maakt de stap langs de bank helemaal overbodig en je maakt rechtstreeks coins over naar een ander persoon. Het maakt transacties (in theorie) sneller en goedkoper en deze digitale munten zijn bovendien ook nog eens minder fraudegevoelig.

 

Heb je na het lezen van dit artikel interesse gekregen en wil je meer weten over Cryptocurrency? Lees dan mijn review van de Cryptocurrency Beginnerscursus van Alles over Crypto