Wat is blockchain? Een korte uitleg over deze technologie.

In dit korte artikel, ga ik uitleggen wat blockchain is. Ik zal proberen om niet te technisch te worden en het in Jip en Janneke taal uitleggen.

Een voorbeeld van blockchain 

Wat is blockchain technologie nou precies?  Als voorbeeld nemen we een importeur van ledverlichting. Het financiële gedeelte van de administratie van dit bedrijf loopt via een grootboek. In het grootboek staat alles over de inkoop en verkoop van de verschillende soorten ledverlichting.

Als onze importeur zaken doet met een andere partij, wordt er een beroep gedaan op een vertrouwde tussenpersoon, om de transactie de valideren. Een notaris of een bank bijvoorbeeld.

De blockchain structuur

Blockchain  maakt het mogelijk om de vertrouwde tussenpersoon vervangen door een netwerk van computers. In feite is blockchain een openbare database met daarin de boekhouding van elke transactie die ooit is gedaan.

Elke nieuwe transactie wordt, telkens als een stukje data in een ketting geregen en gekoppeld aan de bestaande datablokken van transacties. Vandaar de naam block-chain. 

Op het hele netwerk word een kopie van de blockchain bijgehoudenen die kopie word constant ververst. Op deze wijze worden frauduleuze transacties direct door het systeem opgemerkt. Dit is de reden, dat Blockchain zo aantrekkelijk is en waarom het aan steeds meer populariteit wint. De technologie kan worden gebruikt bij vele type afspraken en transacties.

Welke mogelijkheden bied blockchain?

Betalingen

 

Om een munt te baseren op blockchaintechnologie is misschien niet het beste idee. Het wil echter niet zeggen, dat het implementeren van de technologie op het betalingsverkeer een slecht plan is.

Het kan potentieel de taak van banken moderniseren, maar voorlopig zullen banken niet verdwijnen.

Blockchain in het betalingsverkeer

Het internationale betalingsverkeer kan voordeel behalen uit het implementeren van de technologie. In 2017 presenteerde IBM een blockchain netwerk met precies die functie.

Identiteit

Het is voor ons bijna niet voor te stellen, maar er is een ontzettend grote groep mensen op aarde, die rondloopt zonder identiteit. Het land van herkomst is dit gewoon kwijtgeraakt of er is zodanig mee geknoeid, dat iemand uit Koeweit op zijn paspoort heeft staan, dat hij uit Afghanistan komt.

Voor ons is het heel vanzelfsprekend, maar als wij een jaar zonder identiteit zouden moeten leven, komen we er pas achter hoe belangrijk het hebben van een identiteit is.

Blockchaintechnologie maakt het mogelijk dat je zelf weer eigenaar wordt van je identiteit zonder dat je afhankelijk hoeft te zijn van een overheid.

Blockchain bij verkiezingen

Bij de laatste verkiezingen is het veel in het nieuws geweest. De Russen zouden hebben geprobeerd de Amerikaanse stemmingen te beïnvloeden. Er zijn in Nederland zelfs extra maatregelen genomen om dit te voorkomen en we stemmen nog steeds ouderwets met rood potlood en papier.

Stemmen met een potlood

Het is misschien een mooi fenomeen dat heel Nederland op dezelfde dag gaat stemmen bij een stemloket, maar eigenlijk is het gewoon ouderwets.

Er word in andere landen ontzettend gesjoemeld met de stemmen en soms willen presidenten willen niet aftreden, omdat ze de uitslag niet geloven of vertrouwen. Dit kan met blockchain allemaal tot het verleden behoren.

Teveel om op te noemen

Ik heb hier boven een klein aantal voorbeelden gegeven van de mogelijkheden van blockchaintechnologie. Je begrijpt waarschijnlijk wel, dat er nog vele andere gebieden zijn, waar deze technologie op kan worden toegepast.

Het is simpelweg teveel om allemaal op te noemen. De mogelijkheden zijn bijna eindeloos en kunnen onze wereld drastisch veranderen.

Daarom sluit ik dit artikel nu af. Ik hoop dat je nu iets beter begrijpt wat blockchain is.

Wil je meer leren over blockchain? Lees dan mijn review over de Cryptocurrency Beginnerscursus.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *