Lockdown, scholen dicht en thuiswerken

Online ondernemers met kinderen weten het inmiddels, werken met je kinderen thuis is niet makkelijk. Je moet toch je werk doen, maar ook je kinderen begeleiden bij eventueel thuis onderwijs. Als je pech hebt, dan heb je geen opvang voor de kinderen en word werken toch best een uitdaging. In dit artikel geef ik je 6 tips, die gaan helpen toch productief te zijn.

1. Heb geen hoge verwachtingen

Je moet niet denken dat thuiswerken met kinderen een hele hoge productiviteit oplevert. Het is namelijk onvermijdelijk, dat werk en privé door elkaar gaan lopen.

Bedenk je goed dat dit verwarrende tijden zijn, niet alleen voor jezelf, maar zeker ook voor jonge kinderen en pubers, die niet echt de impact van deze lockdown kunnen inschatten.

Hoge Verwachtingen

Jonge kinderen zullen het maar wat gezellig vinden dat pappa en mamma opeens de hele tijd thuis zijn, en pubers krijgen het idee dat ze zich de hele dag moeten verantwoorden.

Het zal een grote aanslag doen op je aanpassingsvermogen en tijd. Het wil echter wil niet zeggen dat je helemaal niks aan je werk kan doen. Verwacht alleen niet dat je in acht uur thuis hetzelfde zult klaarspelen als op kantoor.   

2. Zorg voor een vast ritme en maak afspraken met je partner

Als je beiden thuis bent, is het goed om heldere afspraken te maken wie wanneer wat doet. In shifts gaan werken zou misschien een reële optie zijn, waarbij de ene ouder de ochtend pakt, en de ander de middag. De taken die zijn blijven liggen, kun je dan ’s avonds nog oppakken.

Het is het goed om te proberen zoveel mogelijk normale kantoortijden aan te houden. Doe je best zoveel mogelijk een vast ritme te volgen: op tijd opstaan, vroeg beginnen en lunchen op het moment dat je dat ook op kantoor doet. Het voordeel is dat je dit nu met je gezin kunt doen.

Het is wel belangrijk om je kinderen goed uit te leggen, dat het weliswaar gezellig is dat beide ouders nu thuis zijn, maar dat er wel gewoon gewerkt moet worden. 

3. Zorg, indien mogelijk, voor een vaste werkplek

Heb je thuis de mogelijkheid om een vaste werkplek te creëren? Doe dit dan. Het lijkt misschien leuk met zijn allen aan een keukentafel… maar dat gaat natuurlijk niet werken.

Leg uit aan je kroost dat het niet de bedoeling is dat zij daar te pas en te onpas komen binnenwandelen. Het is belangrijk dat ze begrijpen, dat als jij je terugtrekt op kantoor, zij niet elke keer van alles kunnen komen vragen.

Lockdown, scholen dicht en thuiswereken

Het klinkt extreem, maar werk desnoods met een niet-storen bordje op je kantoordeur. Als je net in een belangrijk telefoongesprek zit, is het fijn als je weet dat er niet ieder moment iemand binnen komt stuiven. Niemand zal je dit kwalijk nemen als het wel gebeurt, sterker, het kan juist relativerend werken, maar uiteindelijk wil je wel gewoon aan de slag kunnen. 

4. Kies je momenten goed

Een van de grote voordelen van thuiswerken is dat je geen reistijd hebt. Per dag kan dat zomaar 1 à 2 uur schelen, die je anders op de weg of in het openbaar vervoer vertoeft.

Die extra tijd kun je zien als speling. Kinderen hoeven in deze tijd minder vroeg op te staan, dus misschien kun je e-mails wegwerken als zij nog liggen te slapen. Met heel jonge kinderen die in de middag nog slapen is het helemaal een kwestie van seize the moment.

Slaapt het grut, gebruik die tijd dan juist om door te pakken en niet om gezellig met vrienden lollige gifjes uit te wisselen of om Wordfeud te spelen. En als de kids even een filmpje kijken of achter de iPad zitten, is dat ook het moment om te knallen. 

5. Voel je niet schuldig

Voel je niet schuldig als je kinderen af en toe net even wat langer dan normaal achter een schermpje zitten. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat jouw kinderen helemaal verloren gaan in hun telefoon of tablet, of dat er de hele dag spelletjes gespeeld worden, maar het is ook niet erg als de teugels een tikje losser gaan.

Voor de meeste kinderen geldt dat ze school op afstand hebben en daar zijn ze wel even zoet mee. Als je kinderen hebt, die dat (nog) niet hebben, kun je ze klusjes geven of laten spelen en ‘werken’ via een weekplanning. Zo weten zij ook waar ze aan toe zijn. 

Voel je in ieder geval niet geroepen om je gezin de hele dag door bezig te houden of te vermaken. Kinderen hebben een grote fantasie en zullen zelf steeds nieuwe dingen vinden om zich mee te vermaken. En ja, ze mogen af en toe ook even lekker op YouTube. 

7. Zorg dat de balans tussen werk en privéleven goed is

Pas op dat je niet in de valkuil van teveel werken trapt. De norm is tegenwoordig thuiswerken en het is dus verleidelijk om je laptop nog even open te klappen. Het is natuurlijk geen probleem als je ’s avonds eens een extra uurtje werkt, maar pas wel op dat het niet te vaak gebeurt. Sluit je werkdag het liefste op normale tijden af. Op die manier kun je genieten van je vrije tijd en het samenzijn met elkaar.

Tot slot 

In deze tijden waarin alles anders gaat dan je gewent bent , kan het gebeuren dat je eens je geduld verliest, dit kan veroorzaken dat er flinke irritaties ontstaan. Wanneer dit soort irritaties de kop opsteken, realiseer je dan dat de ander deze irritaties ook heeft en probeer er met je gezinsleden rustig over te praten.

Gaat het toch een keer mis? Voel je er vooral niet schuldig over, We zijn allemaal mensen en verliezen allemaal weleens ons geduld. Het gaat er uiteindelijk om hoe het weer uitpraat met elkaar en dat je op een goede manier excuses maakt.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *