Dit kan niet waar zijn van Joris Luyendijk.

In Dit kan niet waar zijn beschrijft Joris Luyendijk, hoe weinig er veranderd is bij banken na de kredietcrisis. Ik vertel jou wat ik van dit boek vind.

Waar gaat Dit kan niet waar zijn over?

Dit boek is winnaar van de NS Publieksprijs 2015. Is de financiële wereld een ver-van-mijn-bedshow? Nee, de financiële wereld is zelf het bed. Op 15 september 2008 ging de Amerikaanse bank Lehman Brothers failliet en stortte dat bed bijna in.

In de City waren er bankiers die voedsel hamsterden, die hun geld in goud omzette, of  zich voorbereiden op de evacuatie van hun kinderen naar het platteland.

Joris Luyendijk heeft zich 2 jaar lang verdiept in deze wereld. Toen hij begon aan dit avontuur , wist hij er net zoveel van als jij en ik, namelijk bijna niks.

Insiders lieten hem stukje bij beetje zien hoe de financiële  wereld in elkaar zit, meestal met gevaar voor hun eigen baan.

Zijn bankiers monsters? Is hebzucht het probleem? En veel belangrijker: kan het weer gebeuren? Zijn de diepere oorzaken van de crash van 2008 weggenomen, of is de financiële wereld nog altijd een tijdbom in het hart van onze samenleving? Deze en andere vragen komen aanbod In Dit kan niet waar zijn van Joris Luyendijk.

Wie is Joris Luyendijk?

Dit kan niet waar zijn van Joris Luyendijk

Joris Luyendijk werd geboren in 1971 in Amsterdam,maar groeide op in Hilversum. In 1990 studderde hij een jaar in de verenigde staten, daarna ging hij studeren in Amsterdam. Hij maakte een zwerftocht langs verschillende studie, waaronder politicologie, geschiedenis en Arabische en religieuze antropologie.

In 1998 schreef hij het boek Een goede man slaat soms zijn vrouw, naar aanleiding van een onderzoek in Egypte. Dit boek was voor de Volkskrant en het radio 1 journaal reden om hem te vragen als Midden-Oosten correspondent`. Dit heeft hij tot 2003 gedaan, waaronder ook nog 3 jaar voor NRC en de NOS. Van 2003 tot 2011 woonde hij weer in Nederland.

Sinds 2011 woont hij in Londen, waar hij een blog schrijft voor de prestigieuze krant The Guardian. In dat blog schrijft hij vanuit antropologisch oogpunt over de financiële wereld. Hier kwam uiteindelijk het boek Dit kan niet waar zijn uit voort.

Wat ik vind van Dit kan niet waar zijn

Dit kan niet waar zijn

Het is een heel prettig boek om te lezen, de schrijver heeft duidelijk vanuit het oogpunt van de leek over de financiële sector in The City in Londen geschreven. In het het boek word ook geen vakjargon gebruikt.

De zaken die in in het boek van Joris Luyendijk besproken worden, zijn soms ronduit schokkend. Er staan onthullingen in waarvan ik vind dat iedereen het zou moeten weten.

Dit kan niet waar zijn

Dit kan niet waar zijn van Joris Luyendijk

Ben jij na het lezen van deze review geïnteresseerd geraakt? Wil jij meer weten over de handel wijze bij banken verteld door insiders?

Ja, ik wil zeker meer weten!

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *